תוכן עניינים
- מהן אופציות ומהו הסכם אופציות
- מדוע אופציות מסבכות את חלוקת הרכוש בגירושין?
- מהן האפשרויות לחלוקת אופציות בגירושין?
- כיצד מכריעים בין האפשרויות השונות לחלוקת אופציות?
- מהו הקשר בין מוניטין לבין חלוקת אופציות בגירושין?
- כיצד מכריעים את חלוקתן של אופציות שניתנו בתמורה לעבודה?
- האם מועד קבלת האופציות אינו מהווה שיקול מכריע בהחלטה?
- מדוע מומלץ להסתייע בעורך דין לענייני גירושין המתמחה באופציות ומשפט מסחרי?
מהן אופציות?
בתחום ההיי-טק מקובל מאוד להעניק אופציות לעובדים על מנת לשכנע אותם להצטרף לחברה, להישאר בה או לעמוד ביעדים כל שהם. העובד מקבל אופציות לרכישת מניות בחברת סטרט-אפ כאשר שווי החברה עוד נמוך ומחיר המניות שנקבע אינו גבוה במיוחד. כאשר החברה תתקדם ותגיע לאקזיט, מימוש האופציות, כלומר רכישת המניות במחיר נמוך כפי שנקבע מראש, יכול להיות רווחי מאוד עבורו.
מהו הסכם אופציות?
הסכם האופציות קובע את המועד להבשלתן של האופציות ולעתים גם תנאים נוספים שעל העובד למלא על מנת שיוכל לממש אותן.
מדוע אופציות מסבכות את חלוקת הרכוש בגירושין?
לא אחת, ההחלטה האם אופציות הן חלק מהרכוש המשותף או לא אינה קשורה למועד מתן האופציות או אפילו למועד הבשלתן. כלומר, בהחלט ייתכן שאופציות שניתנו במהלך נישואין לא ייחשבו חלק מהרכוש המשותף, כמו שייתכן שאופציות שניתנו לפני הנישואין, או הבשילו אחרי הגירושין, דווקא כן ייחשבו ככאלה ויוחלקו שווה בשווה בין בני הזוג המתגרשים.
מהן האפשרויות לחלוקת אופציות בגירושין?
ניקח, לדוגמה, אשה שהגיעה לנישואין עם אופציות שטווח ההבשלה שלהן הוא שלוש שנים. שנתיים וחצי מתוכן עברו בעודה רווקה וחצי השנה האחרונה לאחר שנישאה. בעת גירושין, בית המשפט יכול להכליל את כל האופציות ברכוש המשותף, למרות שרוב התקופה בגינה הוענקו האופציות הינה טרם הנישואין.
לחלופין, בית המשפט יכול לקבוע כי האופציות היוו רכוש משותף רק מרגע הנישואין ועד רגע ההבשלה, כך שהחלוקה תהיה יחסית ורק שישית מהן תיחשב רכוש משותף. לבסוף, מאחר והאשה קיבל את האופציות בעודה רווקה, ניתן גם לקבוע שדינן של כל האופציות כדין רכוש שהתקבל לפני הנישואין, אשר אינו נכלל ברכוש המשותף.
כיצד מכריעים בין האפשרויות השונות לחלוקת אופציות?
על מנת להכריע בשאלה יש לבחון את הסכם האופציות, ודרכו להבין מה היתה הסיבה בגינן בן או בת הזוג קיבלו את האופציות. האם מדובר במקרה של קבלת אופציות בשל עבודה: בשל מאמץ מיוחד שנדרש מהעובד, כמו עמידה ביעדים, השגת תוצאות יוצאות דופן או אפילו עצם ההישארות במקום העבודה. או, שמדובר במקרה של קבלת אופציות בגין מוניטין. למשל, מעסיק שרוצה למנוע עזיבה של עובד בשל המוניטין הטוב שצבר בחברה, ומעניק לו אופציות כתמריץ להישארותו.
מהו הקשר בין מוניטין לבין חלוקת אופציות בגירושין?
המוניטין הוא חלק מנכסי הקריירה של בן או בת הזוג. כאשר נכסי קריירה נצברים במהלך הנישואין, הם נחשבים כרכוש משותף שיש לחלק שווה בשווה בעת גירושין. מכאן, שאם האופציות ניתנו על בסיס מוניטין שנצבר במהלך תקופת הנישואין, ייתכן בהחלט שגם אם מועד ההבשלה שלהן מיועד לקרות זמן רב לאחר הגירושין, או אם הן ניתנו לפני הנישואין, הן עדיין הן ייחשבו רכוש משותף.
כיצד מכריעים את חלוקתן של אופציות שניתנו בתמורה לעבודה?
התשובה לכך תלויה בנסיבות המקרה. אם, למשל, האופציות ניתנו בתמורה לעבודה מאומצת שנעשתה לפני הנישואין, אזי לפחות חלק מן האופציות או כולן ייחשבו כרכוש שבן או בת הזוג הביאו עמם לנישואין ולא כחלק מהרכוש המשותף שנצבר במהלכם אפילו אם מועד ההבשלה של האופציות הוא במהלך הנישואין או לאחר סיומם.
לעומת זאת, אם העבודה המאומצת שגרמה לאופציות להבשיל נעשתה במהלך הנישואין, הרי שהן ייחשבו כרכוש משותף והן יחולקו שווה בשווה, אפילו אם בן או בת הזוג קיבלו אותן לפני הנישואין או שמועד הבשלתן הוא זמן רב לאחר שהנישואין התסיימו.
האם מועד קבלת האופציות אינו מהווה שיקול מכריע בהחלטה?
לא בהכרח. ניקח, למשל, עובד בחברת הייטק, שקיבל אופציות שטווח ההבשלה נקבע ל 3 שנים, ובתנאי שיישאר במקום העבודה עד תום 3 השנים האלה. נניח גם כי העובד קיבל את האופציות בעודו נשוי, אך חצי שנה לאחר מכן פתח בהליך גירושין.
נכון אמנם שהאופציות ניתנו לו בעת הנישואין, אך ברור כי חצי השנה שבה היה נשוי לאחר קבלת האופציות היא לא התקופה המשמעותית שתזכה אותו באפשרות לממש אותן. במקרה כזה, עיקר העבודה שיבצע אותו אדם יהיה לאחר הגירושין ולכן האופציות לא יחושבו באיזון משאבים, למרות שהתקבלו במהלך הנישואין.
מדוע מומלץ להסתייע בעורך דין לענייני גירושין המתמחה באופציות ומשפט מסחרי?
שאלת החלוקה של אופציות בגירושין היא מורכבת ותלויה בנסיבות רבות. זהו תחום אפור, הדורש התמחות והכרות עם עולם התאגידים, החברות וחברות הזנק, יחד עם בקיאות בדיני גירושין. בסופו של דבר, הסכם האופציות הוא נקודת המוצא להכרעה, ולכן מומלץ לכל מי שעוסקים בהייטק ועומדים להתגרש, להתחתן או אפילו רק לחתום על הסכם העסקה הכולל אופציות, להתייעץ עם עו”ד לענייני גירושין המתמחה הן בדיני גירושין והם בעולם התאגידים וחברות ההיטק.
כעורכי דין בעל ידע בשני העולמות – המשפט המסחרי ודיני גירושין – עומדת לנו האפשרות לבחון ההסכמים שנערכו בין העובד למעסיק, ולוודא שטובת הלקוח תישמר בעת גירושין.