מדור ספציפי

מדור ספציפי זהו סעד הניתן בבית הדין הרבני, לפיו לא יעשה כל שינוי בדירה בה מתגוררים הצדדים.

מתי אפשר לקבל סעד של מדור ספציפי? האם כאשר ניתן מדור ספציפי עדיין אפשר לתבוע בבית המשפט 'פירוק שיתוף'? האם כאשר תביעת הרכוש מתנהלת בבית המשפט עדיין יש סמכות לבית הדין הרבני לתת צו למדור ספציפי ? האם גם הגבר זכאי ל'מדור ספציפי' ?

בבית הדין הרבני ניתן לבקש צו ל'מדור ספצפי' שפירושו צו המונע לעשות כל שינוי בדירה. צו זה חשוב במקרה שאחד הצדדים מעונין למכור את דירת הזוג ואילו הצד השני מעוניין לשהות בה.

מתי בית הדין נותן צו זה?

על פי רוב, צו זה ינתן לאשה שתדרוש 'שלום בית' זאת אומרת בעלי מעוניין להתגרש – אך אני רוצה בשלום בית. או אז סובר בית הדין 'אם אין בית אין סיכוי לשלום בית' ולכן הוא יורה על איסור לעשות כל דיספוזיציה בבית או מחמת מזונות אשה. ברם צו זה יכול להנתן גם לאיש.

מה המקור לזכות זו ?

לפי הדין העברי, בעל חייב במזונות אשתו, חובה זו כוללת בחובה גם חיוב למדור. ממילא בעל אינו יכול לגרום לאשתו לצאת מביתם המשותף. יש להדגיש כי חיוב זה הינו אך ורק כל עוד הזוג נשוי.

הבעל אינו יכול לטוען שיקיים את התחיבות למדור על ידי שישכור דירה עבור אשתו משום שהדין העברי קובע "עולה עמו ואינה יורדת עמו" ולעמדת בית הדין הרבני מעבר מדירה בבעלות לדירה בשכירות הינה ירידה ברמת חיים. בניגוד לבית הדין הרבני בית המשפט אינו רואה במעבר מדירה בבעלות לדירה שכורה מהלך הנוגד ל"עולה עימו ואינה יורדת עמו" ולכן המשמעות של "עולה עימו ואינה יורדת עימו" בבית המשפט היא אך ורק לגבי שמירת רמת איכות החיים שווה לזו שבמדור הנוכחי. (ע"א 803/93 כליפא נ' כלפיא)

נימוק נוסף לקבלת צו 'מדור ספציפי' הוא 'טענת שותפים' בטענה זו גם הבעל זכאי במדור ספצפי, טענה זו מקורה בדין העברי לגבי שותפים עסקיים ואילו בהקשר לשותפות בין בני זוג הוזכרה מספר פעמים בפסיקות בתי הדין הרבני.

אלעד זמיר ושות' – מדור ספציפי

משרדנו מתמחה בדיני גירושין ובית היתר בהגשת תביעות 'מדור ספציפי'.

מחפשים עו"ד שהוא גם טוען רבני להגשת תביעת מדור ספציפי ולייצגכם בתביעה? צרו עימנו קשר.

מאמרים נוספים

גט באמצעות שליח

כאשר בני הזוג התחתנו בחתונה יהודית (ולעיתים גם בנישואין אזרחיים), סיום הנישואין – הגרושין יערכו בבית הדין הרבני. טקס הגרושין הוא מעמד בו הבעל נותן

קרא עוד »

תפריט נגישות